LIVE TEXT | Război în Ucraina. Jocuri de putere. Înfrângere semnificativă a lui Prigojin și a grupului său Wagner

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Jocuri de putere. Înfrângere semnificativă a lui Prigojin și a grupului său Wagner

Putin se distanțează de un grup de mercenari greu de controlat, compus în principal din condamnați nedisciplinați, comandați în cel mai brutal mod. Probabil că Prigojin va continua să critice Ministerul Rusiei și Kremlinul și ar putea chiar să încerce să întoarcă facțiunea naționalistă pro-război împotriva lui Putin.

Prigojin și Putin. Foto: Profimedia

UPDATE 06.26 Renașterea armatei profesioniste ruse este îngrijorătoare. Prigojin nu ar fi putut niciodată să stabilească un aparat militar național formidabil și durabil. Atâta timp cât Putin a favorizat abordările neregulate ale lui Prigojin și ale altora de a continua războiul, Putin a amânat ziua în care Rusia ar putea restabili o armată convențională puternică. Re-îmbrățișarea lui Gerasimov și ordinea obișnuită au pus Rusia din nou pe drumul către reconstruirea armatei sale. NATO ar face bine să ia notă de această evoluție ca o chestiune a propriei sale securități viitoare, dincolo de orice ar putea prezice pentru Ucraina.

UPDATE 05.52 Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, a făcut amenințări incredibile cu escaladarea nucleară. Declarațiile sunt considerate de ISW ca parte a unei operațiuni informaționale în curs de desfășurare, menită să descurajeze furnizarea occidentală de ajutor militar suplimentar Ucrainei. ISW continuă să evalueze că este foarte puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina și extraordinar de puțin probabil să le folosească împotriva Occidentului.

UPDATE 05.16 Pe 22 ianuarie, bloggerii ruși au continuat să discute despre potențialul unei ofensive majore ruse sau ucrainene în așteptare și au speculat care zone prezintă ținte cu cea mai mare prioritate. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că noua ofensivă a Federației Ruse ar putea fi în orice direcție. El a discutat despre acest lucru într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD. Zelenski a remarcat că acum există o mare prăpastie între viziunea asupra Ucrainei și Rusiei, deoarece Putin se gândește unde să atace și ucrainenii - unde să se apere.

UPDATE 04.44 Forțele ruse au continuat contraatacurile limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 22 ianuarie.

image

UPDATE 04.26 Sursele ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit o instalație industrială din Kadiivka, regiunea Lugansk cu rachete HIMARS. Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zonele Bakhmut și zona orașul Donețk-Avdiivka.

image

UPDATE 03.37 Surse ruse au susținut pe 22 ianuarie că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în două direcții în regiunea Zaporijia, principalele lor eforturi concentrându-se asupra Hulyaipole și Orikhiv. Totuși, în direcția Zaporojie, invadatorii ruși nu au în prezent suficiente forțe și capacitatea de a lansa o ofensivă la scară largă, a explicat șeful Centrului Unit de Presă al Forțelor de Apărare din Regiunea Tavrya, Yevgen Yerin, în emisiunea teletonului. Potrivit acestuia, situația rămâne stabilă, dar dificilă, deoarece inamicul continuă să bombardeze obiecte civile și obiective de infrastructură critică. „În ceea ce privește acumularea de forțe a ocupanților ruși, putem spune că se efectuează într-adevăr anumite întăriri în anumite direcții. Deci, în general, gruparea inamicului în direcția Zaporojie a fost destul de întărită în comparație cu alte zone ale frontului. În același timp, putem spune că nu este, la acest moment posibilă crearea unui grup puternic capabil de o ofensivă la scară largă", a spus Yerin.

UPDATE 02.52 Căderea aparentă recentă a lui Prigojin din grațiile lui Putin reflectă probabil limitările reale ale puterii sale reale. Serviciile de informații din SUA și Marea Britanie au estimat că Prigojin are aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, dintre care 40.000 sunt deținuți și 10.000 de contractori. Prigojin și-a aruncat necruțător luptătorii în operațiuni de asalt sângeroase în jurul Bakhmutului cu un cost ridicat, în timp ce Putin a păstrat și antrenat cel puțin o parte din oamenii pe care i-a mobilizat în unități convenționale ale armatei ruse. Wagner Group se bazează, de asemenea, pe funcțiile de sprijin logistic și de întreținere ale Ministerului Rusiei pentru aviația și echipamentele militare grele. Forțele lui Wagner suferă din cauza lipsei de structuri administrative de bază fapt care îl împiedică grupul Wagner să devină o structură militară paralelă eficientă. Prigojin crezuse probabil în propria sa viziune exagerată asupra calității și importanței forței sale bazate în mare parte pe condamnați și în capacitatea sa de a depăși armata convențională a Rusiei, precum și în perspectivele sale de a-și asigura un loc la putere mai aproape de Putin. Cu siguranță, retorica și auto-prezentarea lui deveniseră dominatoare și ostentative, până când lucrurile au început să meargă prost pentru el.

UPDATE 02.13 Putin nu a cedat niciodată pe deplin recomandărilor sau solicitărilor lui Prigojin în această perioadă de tranziție și probabil că întotdeauna plănuise să-l pună pe Prigojin la locul său odată ce armata convențională rusă și-a îmbunătățit suficient performanțele pentru a suporta povara continuării războiului. Putin îl înlăturase pe Lapin și îl numise pe Surovikin – posibil la sfatul lui Prigojin și al aliaților săi – dar nu i-a îndeplinit majoritatea dorințelor lui Prigojin. Prigojin cere în continuare ca Kremlinul să recunoască oficial Grupul Wagner în Rusia, chiar dacă legea penală rusă interzice operarea formațiunilor militare și mercenare paralele. Putin ar fi putut să răspundă numeroaselor solicitări ale lui Prigojin de-a lungul mai multor luni și să legalizeze operațiunile Wagner în Rusia, dar probabil că nu a considerat necesar să slăbească Ministerul Apărării Rusiei și să-l împuternicească pe Prigojin în continuare să susțină un efort temporar de generare a forței de luptă. Prigojin a cerut, de asemenea, Dumei de Stat ruse și biroului Procurorului General să-l concedieze și să îl închidă pe guvernatorul Sankt-Petersburgului Alexander Beglov pentru trădare, susținând că Beglov a împiedicat eforturile de război ale Rusiei. Eforturile lui Prigojin în această direcție nu au mers nicăieri. Putin, pe de altă parte, s-a întâlnit cu Beglov la Sankt Petersburg pe 18 ianuarie, arătând clar că Beglov a câștigat această rundă. Prigojin a întâlnit, de asemenea, câteva obstacole birocratice atunci când și-a deschis Centrul Wagner din Sankt Petersburg și a construit Linia Wagner în Oblastul Belgorod, obstacole pe care Putin le-ar fi putut demola dacă ar fi dorit așa.

UPDATE 01.49 Lupta lui Putin împotriva lui Prigojin are implicații pozitive și negative pentru campania militară a Rusiei în Ucraina. Putin se distanțează de un grup de mercenari greu de controlat, compus în principal din condamnați nedisciplinați, comandați în cel mai brutal mod. Probabil că Prigojin va continua să critice Ministerul Rusiei și Kremlinul și ar putea chiar să încerce să întoarcă facțiunea naționalistă pro-război împotriva lui Putin. Dar Prigojin alimenta deja cea mai extremă facțiune pro-război, care atacase deja Ministerul Apărării Rusiei cu ciocanul și cleștele și chiar începuse să vină după Putin însuși. Vocea lui Prigojin va avea probabil mai puțină greutate dacă Putin își continuă marginalizarea, mai ales dacă Putin poate convinge fracțiunea pro-război că rămâne angajat cu noțiunea sa originală de victorie și intenționează să o urmărească prin mijloace mai convenționale. Marginalizarea unor oameni precum Prigozhin, care a executat bărbați cu baros și le-a înmânat barosul Wagner drept daruri, este un lucru bun. Revenirea la nfluența unor ofițeri militari profesioniști, cum ar fi Gerasimov, sugerează probabil o probabilitate redusă ca Putin să cedeze cererilor mai nebunești ale fracțiunii de extremă-dreapta pro-război. Nu poate fi niciodată bine să ai oameni ca Prigojin în apropierea centrului puterii, așa că orice indiciu că se retrage de la putere este pozitiv. Prigojin nu a plecat încă și probabil că nu va părăsi definitiv cercul lui Putin. Și el s-ar putea ridica din nou. Dar Prigojin este, deocamdată, aparent o forță din ce în ce mai puțin strălucitoare în cercurile interne ale Kremlinului, și asta este bine.

UPDATE 01.25 Avansul Rusiei către Severodonețk și Lysychansk, care au urmat drumului rusesc nereușit spre Kiev și sângeroasei bătălii pentru Mariupol, consumaseră o mare parte din puterea de ofensivă a armatei ruse în Donbas și în sudul Ucrainei. Forțele ruse au plătit scump pentru a ocupa cele două orașe mari rămase din regiunea Lugansk și s-au confruntat cu o lipsă semnificativă de trupe care l-a determinat pe Putin să lanseze campanii de recrutare de voluntari în toată țara. Probabil că Putin i-a permis lui Prigojin să-și extindă forțele cu recruți din rândul deținuților într-un efort de a atenua aceste deficite de personal și de a menține impulsul pe unele linii de front selectate prin mijloace neconvenționale. Este posibil ca Prigojin să-l fi câștigat pe Putin cu ideea sa de a recruta prizonieri, în gruparea Wagner - ceva ce armata rusă convențională probabil nu ar fi putut să întreprindă în acel moment – și prin contribuțiile Wagner la capturarea Popasnei și a Severodonețkului.

UPDTE 01.07 Putin a apelat probabil la forțele neregulate ale lui Prigojin pentru a trece peste perioada care a urmat culminarea armatei convenționale ruse după forța nesăbuită și costisitoare de a pune mâna pe Severodonețk și Lysychansk. Forțele Wagner au luptat în invazia Ucrainei de către Putin încă din primele zile ale războiului și au jucat roluri importante în operațiuni ofensive, cum ar fi aceea de a ocupa Popasna, regiunea Lugansk (40 km est de Bakhmut) în aprilie-mai 2022. Forțele Wagner au asistat alte trupe rusești în bătălia de la Severodonețk, servind ca principale forțe de asalt alături de elementele Rosgvardia la sfârșitul lunii iunie 2022. Forțele Wagner și-au mutat atenția asupra Bakhmutului la începutul lui iulie 2022, în timp ce și-au întărit simultan unitățile cu deținuți proaspăt recrutați. Wagner a început să facă unele progrese în vecinătatea Bakhmutului și a preluat conducerea acestei axe în august 2022, bazându-se probabil pe condamnații care soseau. Prigojin a început ulterior construcția ostentativă a unui set de fortificații numit Linia Wagner în regiunile Lugansk, Donețk și Belgorod în octombrie 2022 și a început să antreneze milițiile populare din Belgorod și Kursk.

UPDATE 00.59 Putin încearcă, de asemenea, să reconstruiască autoritatea și reputația Ministerului Apărării Rusiei, ambele fiind grav afectate de eșecurile din 2022 și puternic atacate de facțiunea siloviki timp de multe luni. Întoarcerea lui Putin a devenit cea mai evidentă atunci când nu l-a creditat pe Prigojin sau pe forțele sale Wagner pentru capturarea Soledar în timpul unui interviu TV federal din 15 ianuarie. De asemenea, Ministerul Rusiei nu l-a recunoscut inițial pe Wagner ca participant la bătălia pentru Soledar, doar pentru a recunoaște vag unitățile de asalt Wagner într-un anunț ulterior din 13 ianuarie. Prigojin și aliații săi luptaseră de ceva timp pentru a revendica câștigurile în jurul Bakhmutului și capturarea Soledar, făcând din decizia lui Putin de a renunța la recunoașterea lui Wagner de către Ministerul Rusiei, într-o înfrângere majoră pentru Prigojin.

UPDATE 00.37 Putin s-ar fi simțit amenințat de ascensiunea lui Prigojin și de autoafirmarea lipsită de tact. Putin a început să se reintroducă ca lider implicat în timpul războiului în decembrie, întâlnindu-se ostentativ cu comandanții săi și apărând cu trupele. [11] Prigojin nu a acceptat aluzie, dacă a fost aluzie, ci și-a dublat eforturile de a se afirma prin reclamă pentru superioritatea și succesele propriilor trupe. [12] Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, poate să-l fi acuzat indirect pe Prigojin că a alimentat în mod deliberat conflictul dintre Ministerul Apărării Rusiei și Wagner în public pe 16 ianuarie, o altă lovitură peste arcul lui Prigojin. [13] Putin a integrat tot mai mult oficialii Dumei de Stat pe care Prigojin i-a curtat cu multă putere, cum ar fi vicepreședintele Consiliului Federației Andrei Turchak, numindu-i în grupuri de lucru menite să abordeze problemele legate de mobilizare, printre altele.

UPDATE 00.29 Decizia lui Putin de a se concentra și de a se baza pe forțele convenționale rusești marginalizează Grupul Wagner și facțiunea siloviki care, totuși, continuă să contribuie la eforturile de război ale Rusiei în Ucraina. Fracțiunea siloviki este un grup mic de oameni de afaceri și lideri ruși cu baze de putere semnificative și companii militare paralele și include persoane precum Prigojin. Resubordonarea lui Gerasimov, a comandantului Forțelor Aerospațiale, Surovikin, a cărui numire din 8 octombrie a primit un sprijin larg din partea fracțiunii siloviki, a inversat tendința de luni de zile a eforturilor lui Putin de a calma siloviki. Serviciile secrete ucrainene raportaseră anterior că Prigojin a format o alianță cu Surovikin, care a permis Grupului Wanger să primească arme grele de la Forțele Armate Ruse și că cei doi împreună rivalizau cu Șoigu. Retrogradarea lui Surovikin a perturbat probabil capacitatea lui Prigojin de a-și exploata conexiunile în cadrul comandamentului militar rus în beneficiul său și al Grupului Wagner.

UPDATE 00.14 Putin pare să fi decis să nu se bazeze pe Prigojin și pe forțele sale neregulate și să-și pună, în schimb, încrederea în Gerasimov, Șoigu și armata rusă convențională. Putin a început să recentralizeze controlul asupra efortului de război sub Ministerul rus al Apărării (MOD) la începutul lunii decembrie. El i-a dat lui Gerasimov comanda generală a Grupării comune de forțe din Ucraina pe 11 ianuarie, subordonându-l pe Surovikin lui Gerasimov împreună cu alți doi adjuncți. Ministerul Rusiei a anunțat reforme la scară largă pentru extinderea și reconstituirea Forțelor Armate Ruse pe 17 ianuarie. Serviciile secrete ucrainene și oficiali selecționați ai Kremlinului au raportat, de asemenea, că Putin se pregătește să lanseze un al doilea val de mobilizare a rezervelor pentru extinderea Forțelor Armate Ruse, iar Ministerul Apărării Ruse a încercat să îmbunătățească profesionalismul forțelor sale convenționale și să testeze eficacitatea lanțurilor de comandă. Astfel de reforme și numiri marchează o inflexiune semnificativă în eforturile Kremlinului de a-și reconstitui armata convențională și o subliniere a eforturilor de atenuare pe termen scurt de utilizare a formațiunilor neregulate pe linia frontului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Steaua finanțatorului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a început să apună după luni de aparentă ascensiune, după eșecul său de a-și respecta promisiunile de a captura Bakhmutul cu propriile sale forțe. Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigojin și aliatul raportat al lui Prigojin, generalul de armată Serghei Surovikin, pentru a continua eforturile de a câștiga teren și de a rupe voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce armata rusă convențională a culminat și, într-adevăr, a suferit eşecuri dezastruoase. Ministerul rus al Apărării (MOD) și Statul Major, conduși de Serghei Șoigu și, respectiv, generalul de armată Valeri Gerasimov, și-au îndreptat atenția către mobilizarea rezerviștilor și recruților ruși și stabilirea condițiilor pentru îmbunătățirea performanței armatei ruse convenționale, dar aveau puține speranțe. de a realiza ceva decisiv în toamna și începutul iernii anului 2022. Se pare că Putin a decis să le ofere lui Prigojin și Surovikin șansa de a arăta ce ar putea face cu deținuții mobilizați, pe de o parte, și cu o campanie aeriană brutală care vizează infrastructura civilă ucraineană, pe de altă parte. Ambele eforturi au eșuat, deoarece încercările lui Prigojin de a pune mâna pe Bakhmut au atins punctul culminant și nu au reușit cucerirea orașului, iar campania aeriană a lui Surovikin nu a realizat mai mult decât a provocat suferință civililor ucraineni, în timp ce a cheltuit majoritatea stocurilor rămase de rachete de precizie ale Rusiei. Prigojin pare să fi decis în această perioadă că steaua lui era într-adevăr în ascensiune și că ar putea să-l provoace pe Gerasimov și chiar pe Șoigu pentru preeminență în afacerile militare rusești. Acele speranțe par acum să fi fost delirante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”